Skip to main content

Om Lindholmen

Sedan 1700-talet har ön Lindholmen utanför stadsdelen Gröndal i Stockholm varit ett populärt utflyktsmål för stockholmarna. Namnet Lindholmen sägs ha inspirerats av Lindholmens gård i Uppsala, där Gustav Vasa påstås vara född.

Från 1776 disponerades Lindholmen av sällskapet Augustibröderna som kallade ön för Vasaholmen, därefter av Svea Orden som arrenderade ön 1836-1912 och kallande den för Sveaholmen.

Invid lusthuset finns två minnessymboler (järnflaggor) med koppling till Augustibröderna och Sveaordern.

Johan G. Linderoth

Hovurmakaren Johan Gustav Linderoth (18 maj 1848 – 2 maj 1924), ägare till hovurmakeriet Linderoths har gjort ett stort avtryck på Lindholmen. År 1880 köpte han ön eftersom han drömde om ”en egen klippa” där han kunde tillbringa somrarna i ro och lugn.

Han döpte tillbaka ön till Lindholmen eftersom det passade bra med första delen av hans eget efternamn. Han köpte Samtidigt grannön och döpte den till Rothholmen som sista delen i hans efternamn. Lilla kobben mellan de två öarna fick heta E-holmen för att få det hela komplett (Lind-e-roth).

Linderoth lät även plantera ett träd av varje art i Sverige på ön, totalt cirka 100 sorter.

I takt med Linderoths växande välstånd blomstrade ön och de stora och påkostade festerna. Det lär ha varit ett folknöje att se fyrverkerierna som Linderoth brände av vid festliga tillfällen.

Bebyggelse på ön

Ön saknar permanentboende och vatten och avlopp men det finns fyra sommarvillor där som Linderoth lät uppföra på 1880-talet. Urmakarvillan (två ihopsatta villor), Östra villan, Kastellet och Strandvillan. Dessutom finns det en utsiktspaviljong och ett badhus.

Ett större dass fanns också tidigare på ön men det brann ned på 1980-talet. Dasset var unikt och en rest från Linderoths monter på Stockholmsutställningen 1897.

 

1. Lusthuset, 2. Badhuset, 3. Urmakarvillan, 4. Strandvillan,
5. Ångbåtsbryggan, 6. Kastellet, 7. Östra villan

Johan Gustaf Linderoth

1. Utsiktspaviljongen

Kärt barn har många namn, Utsiktspaviljongen eller Lusthuset, är den pittoreska byggnaden längs ut på öns västra udde med bästa tänkbara läge och bedårande utsikt över vattnet och Stockholm.

2. Badhuset

Byggnaden med gula fasaden är ett kallbadhus med  Badsump (insynsskyddade äldre typ av inhägnade badplats, som ofta förekom vid privata strandvillor och där man osedd kunde ta sig ett bad)

3. Urmakarvillan

Det är det största huset på ön. Byggnaden är grönmålad och den äldsta delen är från 1880-talet. Huset har blivit tillbyggd flera gånger och senaste gjordes det 1912. Urmakarvillan består i grunden av två huskroppar som förbinds av en inglasad gång som när det begav sig användes som matsal. På senare tid som galleri.

4. Strandvillan

Strandvillan som ligger nära den södra bryggan är ett ganska litet hus med två rum och en vindsvåning. Det har en originell färgsättning med rödmålad fasad och snickerier i rött, guldockra och grönt.

5. Ångbåtsbryggan

Lindholmen har en egen ångbåtsbrygga och kan nås med Drottningholmsbåten från Stadshuskajen.

6. Kastellet

Kastellet är det minsta av husen och ligger på på öns högsta punkt. Det har en mycket originell fasad med prydnadsgavlar som går i holländsk barock som är ovanligt på små trähus. Fasaden är målad i rött och snickerierna i gråvitt. Några dörrar är målade i en blågrön nyans.

7. Östra villan

Östra villan är näst största huset på ön och rymmer fem rum och kök. Fasaden är målad i ljusgrönt med snickerier i en mörkare grön. Fönstrena är rödmålade. Villan har en korsformad planform i en och en halv våning.